Najčešća pitanja


Svaka zdrava osoba starosti iznad 18 godina može biti kandidat za ugradnju implantata ako postoji potreba za njim.

O ugradnji implantata odlučujete Vi u suradnji s nama, nakon detaljnog pregleda i analize RTG snimki. Implantatima se danas može nadomjestiti gotovo sve. Od nedostatka jednog zuba, pa do svih zuba u obje čeljusti. Pacijenti kojima se ne preporučuje ugradnja implantata su oni koji boluju od nekih sistemskih bolesti poput dijabetesa ili su srčani bolesnici te oni kojima bolest nije potpuno pod kontrolom.

Svaka osoba je jedinstvena i svakome pristupamo na njemu optimalan način. Ako imate neku sistemsku bolest, a  terapijom ju držite pod kontrolom, to nije kontraindikacija za implantat.


Pečaćenje zuba je izrada preventivnog ispuna na mliječnim i trajnim zubima.

Ispuni se postavljaju bez brušenja i služe kako bi se ispunile brazde (fisure) na griznim plohama zuba kako bi se hrana manje zadržavala i kako bi dijete lakše održavalo higijenu.


Apsolutno.

Zdravi mliječni zubi su osnova za zdrave trajne zube i sretnog pacijenta. Zdravi mliječni zubi poštedjet će dijete boli, neugodnih i strašnih odlazaka zubaru, prisilnih liječenja te trauma koje iz toga proizlaze.

Zdravi mliječni zubi također omogućuju pravilan razvitak čeljusti, koje se pripremaju za erupciju trajnih zuba. Ako se mliječni zubi izgube prerano, vrlo je vjerojatno da će dijete u adolescenciji trebati ortodontsku terapiju.


Idealno bi bilo negdje u trećoj godini života.

Djetetu su tada već iznikli svi mliječni zubi i možemo obaviti pregled. S obzirom na to da su djeca u toj dobi još malena i često se boje nepoznatih ljudi, dobro ih je dovesti na upoznavanje kako bi se opustili u ordinaciji, upoznali sa stomatologom i instrumentarijem. Kako bi dijete izraslo u zdravu, samostalnu osobu koja brine o svom oralnom zdravlju, i zadovoljnog i sretnog pacijenta, potrebno je puno strpljenja i nježnog rada.


Riješenje za takve situacije su keramičke ili kompozitne ljuskice.

Kompozitne ljuskice možete dobiti odmah, izmodeliraju se direktno na Vašim zubima, poput ispuna. Za keramičke ljuskice je postupak malo duži, ali kvalitetniji. Uključuje rad dentalnog laboratorija. Keramičke ljuskice pružaju veće mogućnosti u korekciji boja i veću estetiku od kompozitnih.


Nije.
Zubi se mogu posvijetliti na više načina, a mi preferiramo laserom. Kombinacija gela vodikovog peroksida i laserskih zraka, brzo i lako te bezbolno posvjetljuje Vaše zube za samo pola sata, čak do 4 nijanse.

Izbjeljivanje zuba se ne preporučuje ako imate nesanirane karijese, velike ispune s lošim rubovima, ogoljene zubne vratove i abradirane zube, jer bi mogli osjećati bolove i neko vrijeme nakon tretmana bi mogli patiti od preosjetljivosti.


Preporučujemo kontrolni pregled svakih 6 mjeseci. Potrošit ćete svega nekoliko minuta, a ako postoji nešto što zahtijeva terapiju, uočit ćemo to na vrijeme te adekvatno zbrinuti prije nego osjetite bolove.


Bolovi zuba mogu biti različitog intenziteta i kvalitete. Bolovi prilikom konzumacije slatke hrane, nedvojbeni su znak karijesa. Oštri bolovi, pulsirajući ili podmukli i tupi znak su upale živca. Mogu se javiti na tople ili hladne podražaje ili na pritisak tj. zagriz.


Krvarenje zubnog mesa prilikom četkanja znak je upale. Upala se razvija zbog zubnih naslaga, zubnog plaka i kamenca koji duže vrijeme stoje na zubnim površinama uslijed nedovoljne oralne higijene. Upala zubnog mesa – gingivitis, ako se ne izliječi može prijeći u kronični oblik – parodontitis, koji zahtjeva dugotrajnije liječenje te ako se ne liječi dovodi do gubitka zubi.


Pravilno održavanje higijene usne šupljine neophodno je za zdravlje. U tome najveću ulogu ima pacijent sam, a četkice i paste su samo pomoćno sredstvo. Preporučujemo korištenje mekane zubne četkice koja ima isključivo vlakna (dlačice) što gušće raspoređene, a paste mijenjajte ovisno o željama i potrebama. Na tržištu postoje medicinske i nemedicinske paste, one s većom ili manjom abrazivnošću, za izbjeljivanje i sl. Također, za potpunu oralnu higijenu koristite zubni konac i interdentalne četkice, te tuš za usta ako imate specifične potrebe za njim.

Za malu djecu do treće godine života, preporučuju se paste sa smanjenim udjelom fluora, zbog toga što djeca u toj dobi često gutaju pastu. Također se preporučuje da roditelji do sedme godine života djetetu peru zube ili kontroliraju nakon što dijete samo opere, jer često ostane dosta mjesta koja nisu očišćena. Preporučuje se korištenje ručnih četkica, ne električnih, kako bi djeca razvijala motoričke vještine.

template-joomspirit