Preventivna dentalna medicina - profesionalna profilaksa

"Bolje spriječiti nego liječiti!", naša je poslovica kada je preventiva oralnog zdravlja u pitanju.

Redovite kontrole predstavljaju osnove preventive u stomatologiji. Posve čisti zubi, zdrava sluznica i detaljni pregledi najbolji su put do zdravih zubi.

Preventivna dentalna medicina primjenjuje se kada uočite zubni kamenac na zubima i shvatite da ga ne možete očistiti upornim jakim četkanjem. To je dobar razlog za posjet zubaru.

U našoj ordinaciji eliminiramo ga ultrazvučnim skidačem potpuno bezbolno u jednom posjetu.

Zašto se skida zubni kamenac? 

Kamenac se mora očistiti kako bismo uklonili mehaničke zapreke tijekom četkanja zubi tj. kako bismo eliminirali sve bakterije koje su se nastanile na kamencu, a uzročnik su upale parodonta.

Što je zubni kamenac? 

Ono što ostane i ne operemo dobro nakon četkanja zubi, nazivamo plakom. Već sutradan se procesom kalcifikacije pretvara u kamenac. I tako iz dana u dan, u začaranom krugu, svakim danom slaže se novi sloj koji se mehaničkim četkanjem ne može otkloniti. To jedino može napraviti stomatolog.

Kako se čisti zubni kamenac? 

Mi čistimo kamenac na dva načina:

  • ultrazvukom Soniflex i
  • PROPHYflexom.

Sonyflex uklanja tvrde zubne naslage (kamenac) ultrazvučnom metodom.

Prophyflex finim česticama „pijeska“ (sodom bikarbonom) uklanja fine naslage nastale konzumiranjem kave, čaja, obojane hrane i pušenjem.

Skidanje masnog, obojanog sloja vrši se pjeskarenjem. Na taj način postižemo savršeno glatku površinu zuba na koju se teže i sporije lovi novi plak.

Pjeskarenje nije štetno, a jako je korisno. Preporučuje se dvaput godišnje, a kod pacijenata sklonih bržem stvaranju kamenca i češće.

Isto tako, preporučujemo pjeskarenje prije profesionalnog izbjeljivanja zubi u ordinaciji.

Uspjeh izbjeljivanja je bolji jer se boja ravnomjernije raspoređuje po površini zuba.