Zubni implantati

Zubni implantati danas su najbolji izbor za nadoknadu jednog, više ili svih zubi jer zamjenjuju korijene izgubljenih zuba. Postavljanje nadogradnji i krunica na njih omogućuje fiksne zube bezubim ili djelomično bezubim pacijentima.

Uz zubne implantate nema straha od ispadanja proteza u javnosti. Odlično su funkcionalno i estetsko rješenje jer je osmijeh postojan i siguran, a možete jesti sve kao prirodnim zubima.

Implantologija omogućuje nove fiksne zube 

Implantologija je najmlađa grana stomatologije. Stara je preko 30 godina. Možemo reći da je do danas potpuno usavršena i etablirana stomatološka disciplina, znanstveno utemeljena na kliničkim i laboratorijskim istraživanjima. Osnovna joj je filozofija oseointegracija, odnosno sraštanje implantata i kosti, što omogućuje da se u dijelove bezube čeljusti "usadi" umjetan zub.

Gubitak zubi česta je pojava. Znate li da čak 30% svjetske populacije pati od potpune bezubosti, a ostalima nedostaje barem jedan zub?

Tradicionalan način nadomještanja zuba koji nedostaju, podrazumijeva brušenje zdravih zubi. Moderna je stomatologija pronašla bolje rješenje - implantate.

Što su zubni implantati? 

Zubni implantati su vijci koji se ugrađuju u čeljusnu kost

Sastoje se od dvaju dijelova:

 

 1. implantata - vijka  koji se ugrađuje u kost i ne vidi se jer se oseointegrira s kosti
 2. nadogradnje - suprastrukture koja se postavlja na implantat nakon perioda oseointegracije (3-6 mjeseci po završetku ugradnje implantata); vidljiva je jer viri iz implantata. Na nju se postavlja te cementira ili zavida zubna krunica.

Nakon sraštanja (3-6 mjeseci) slijedi protetska faza tj. period kada se otvaraju implantati, postavlja nadogradnja, uzimaju otisci te izrađuje protetski rad (krunica, mostovi ili proteze na implanatatima).

Izrađuju se od pročišćenog titana i zato su biokompatibilni (ne uzrokuju alergijske reakcije kod pacijenata kojima su ugrađeni). Ugradnja implantata je brz, lagan i bezbolan zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Moguće je da dva dana nakon zahvata pacijent osjeća nelagodu, ali to brzo prođe.

Znate li da je ugradnja implantata manje agresivan i traumatičan čin od vađenja zuba? I sam oporavak nakon implantološkog zahvata je znatno brži nego što je to slučaj kod vađenja zuba.

U našoj ordinaciji koristimo BEGO SEMADOS implantate jer je riječ o:

 • provjerenim implantatima njemačke kvalitete
 • implantatima koji su proizvedeni potpuno digitalno s velikim brojem istraživanja
 • visokom stupnju uspješnosti zahvata
 • implantatima s certifikatom EU.

U specifičnim slučajevima, prema procjeni potrebe, ugrađujemo Nobel Biocare  implantate, vrhunske švicarske kvalitete i  s najvećim brojem istraživanja.

Ugradnju implantata izvodi oralni kirurg, naš stručni partner i certificirani stručnjak za BEGO SEMADOS implantološki sustav. Kako bismo osigurali uspješnost implantološkog zahvata te brže cijeljenje rana nakon operacije, koristimo PRGF - Endoret tehnologiju.

Kada se preporučuju zubni implantati? 

Preporučujemo ih u slučaju:

 • nedostatka jednog zuba
 • nedostatka više zuba
 • kada su jedina potpora u bezuboj čeljusti
 • kada služe kao dodatna potpora u djelomičnoj bezubosti.

Prednosti zubnih implantata: 

 • nije potrebno brusiti susjedne zube
 • jedino trajno rješenje
 • smanjenje gubitka kosti na mjestu izgubljenog zuba
 • mogućnost fiksnog nadomjeska
 • nevidljiva razlika između pravog zuba i zuba na implantatu

Indikacije i uspješnost 

Uspješnost implantološke terapije kreće se 95-100%. Zahvaljujući ovome visokom postotku, predstavlja najsigurniju i najtrajniju moguću terapiju u stomatologiji.

Ne postoji gornja dobna granica za ugradnju implantata. Zubni implantati mogu se ugraditi punoljetnim osobama, iz čisto medicinskih razloga, nakon završenog rasta čeljusti godine (cca 21 god.).

Uz dobru indikaciju, zubni implantati mogu biti kako funkcionalno tako i estetsko rješenje. Zašto brusiti zdrave zube da bi se načinio most, kada zub koji nedostaje možete nadoknaditi implantatom - bez diranja susjednih zubi? Zašto strahovati od ispadanja proteze u društvu, kada možete imati protezu čvrsto usidrenu na implantatima?

Ne preporučuju se u slučaju nekih bolesti:

 • uznapredovale osteoporoze
 • nekontroliranog dijabetesa
 • kroničnih bolesti srca, bubrega, psihoza...

Komplikacije su moguće, ali događaju se vrlo rijetko. Mogu se riješiti, ako su dijagnoza i pripreme dobro odrađene te uz redovite kontrolne preglede i pojačanu higijenu usne šupljine.

Eventualne infekcije mogu nastati kao posljedica loše oralne higijene. Kod pušača, uspjeh zahvata je smanjen za 20% zbog toksičnog djelovanja nikotina i visoke temperature u ustima u fazi cijeljenja.

Trajnost implantata je doživotna, ako izostanu komplikacije (upala). Na pacijentu je odgovornost za dugovječnost implantološke terapije. Pažljiva oralna higijena je obavezna, a ako izostane, nataložit će se kamenac koji dovodi do upale te povlačenja zubnog mesa i kosti u kojoj implantat stoji. Svakih 6 mjeseci potrebno je obaviti redovitu kontrolu u dogovoru sa stomatologom.

 

Zubni implantati - All on 4 i All on 6

All-on-4 i All-on-6 su implanto-protetski zahvati totalne rekonstrukcije čeljusti. Predstavljaju  pravu revoluciju u stomatologiji jer omogućuju nastajanje novog osmijeha za samo 24 sata. Kada kažemo novog osmijeha, mislimo na fiksne zube. U tradicionalnom načinu nadoknade kompletne bezubosti, bez ili pomoću implantata, fiksni zubi  ne mogu se izraditi tako brzo. 

Kako je to onda moguće kod All on 4 i All on 6 zahvata?

Privremeni akrilatni hibridni most izrađuje se i fiksira u roku 24 sata nakon operacije na 4 ili 6 implantata koje smo neposredno nakon ugradnje opteretili. Na taj način, povratak u uobičajen život moguć je već sutradan.

Nedugo nakon što je diplomirao, dr. Paulo Malo počeo se baviti mišlju kako brzo i trajno pomoći bezubim pacijentima. Stvorio je koncept imedijatnog opterećenja 4 implantata. 1998. godine ovaj koncept prepoznat je od strane struke kao jedan od najznačajnijih napredaka u području implantologije, ali i stomatologije općenito.

All-on-4 / All-on-6 – prednosti 

 • najbrže fiksno rješenje za bezube ili gotovo bezube pacijente = 24 sata do novog osmijeha
 • zadovoljava istovremeno funkcionalnu i estetsku komponentu osmijeha
 • trenutna funkcija (mogućnost žvakanja i pravilnog izgovora)
 • poboljšana kvaliteta života
 • jednostavno održavanje oralne higijene
 • ne treba raditi nadogradnju kosti ni podizanje sinusa
 • totalna rekonstrukcija svih zuba na samo 4 ili 6 implantata
 • potpuno prirodan izgled lica i osmijeha
 • bez nadraživanja desni
 • sprječava i zaustavlja gubitak kosti
 • u slučaju popravka mosta, vrlo lako se skida i relativno brzo reparira
 • nema umjetnog nepca u gornjoj čeljusti kao što je to slučaj kod proteze
 • okus hrane je prirodan kao da pacijent jede vlastitim zubima
 • vraća samopouzdanje.

 

Faze terapije All on 4 i All on 6 

Prva faza 

Ako imamo gotovo bezubog pacijenta ili pacijenta s klimavim zubima, koje ne možemo iskoristiti kao nosače za most, isti dan vadimo zube. Ne brinite se je zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji. Ne boli.

Ugrađujemo 4 ili 6 implantata, ovisno o terapiji. Gotovo uvijek je problematična gornja čeljust. U tom slučaju radimo All-on-6 radi sigurnosti zahvata i stabilnosti protetskog rada. Princip ugradnje implantata isti je za obje čeljusti.

Što to znači?

U prednju zonu postavljamo 2 implantata ravno, a u stražnju, također 2 implantata, ali nakošena, pod kutom od 45˚:

 1. u gornjoj čeljusti – da izbjegnemo nadoknadu kosti i podizanje sinusa 
 2. u donjoj čeljusti – da izbjegnemo živac.

Imedijatno tj. trenutačno opterećujemo implantate postavljajući specifične nadogradnje na njih. Uzimamo otiske i šaljemo u dentalni laboratorij gdje se izrađuje privremeni most. Postavlja se u roku 24 h. 

Za vrijeme oseointegracije (3-6 mjeseci nakon operacije), pacijent koristi privremeni most tj. privremene zube kao svoje prirodne i tako ih čisti jer ih ne može samostalno skidati.

Druga faza 

Nakon 3-6 mjeseci, pacijent se vraća u terapiju. Izrađujemo definitivni most na temelju uzetih otisaka. Definitivni most može se izraditi od kompozitnih materijala ili od cirkonkeramike.

Ovdje moramo napomenuti da se definitivni zubi izrađuju nešto dulje - oko tjedan dana. Ne brinite se, tijekom izrade definitivnih zubi, nakon svake probe vraćamo privremeni most u usta. Nećete za to vrijeme biti bezubi.

Zubni implantati vraćaju Vam potpunu kvalitetu življenja i siguran osmijeh, neki čak i za samo 24 h!